Dichtwater wekelijks op NPO1

Leuk nieuws! Vanaf heden ben ik elke dinsdag te horen op NPO Radio 1 in het programma Villa VdB. Ergens tussen kwart voor 3 en 3 uur zal ik een kort positief gedicht over iets uit de actualiteit ten gehore brengen. Een soort gesproken column dus.

Kijk hieronder alvast de video van vorige week met een gedicht over bezorgers in tropisch weer. Vanaf nu dus elke week dinsdag dichtdag met Dichtwater.

Heb jij een een keer een geniaal idee waarover ik die week moet dichten? Stuur me dan een berichtje en wie weet dicht ik die week over het onderwerp van jouw keuze.

Mij inzetten voor een spoken word performance, voice-over of creative copy? Ik ga graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0622418105 en dan gaan we samen iets moois maken.

Muziek op de radio

Vorige week zaterdag was ik met nieuwe muziek te horen op NPO Radio 1.

Voor de gelegenheid maakte ik een live/akoestische bewerking van een nummer waar ik al een tijdje aan werk en wat hopelijk binnenkort het levenslicht gaat zien. Want ja! Ik maak ook nog muziek. Dat is waar het ooit allemaal begon voor mij. Dit keer dus geen spoken word maar een rap-tekst. Of een cross-over? Wat vind jij?

Beluister hieronder het gehele fragment:

Of beluister alleen de muziek:

Tekst, rap en muziekproductie: Reinier van der Veer (Dichtwater)
Intro-vocalen: Mellow Love
Gitaar: Melle Beemster

Spoken word of muziek nodig voor een event, commercial of bedrijfsfilm? Ik ga graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0622418105 en dan gaan we samen iets moois maken.

Dichtwater drietalig

Beeld: Twycer

Bovenstaande foto is genomen op een heel bijzonder event! Voor een internationale opdrachtgever droeg ik een op maat gemaakte spoken word tekst voor op muziek. Omdat het publiek niet alleen uit Nederlanders maar ook uit Duits- en Franstaligen bestond, werden voor hen op hun koptelefoons voice-overs afgespeeld in het Duits én Frans. Die voice-overs had ik eerder in mijn studio ingesproken.

Op het moment suprème liepen de live-audio en beide voice-overs exact gelijk en kon het gehele publiek op hetzelfde moment genieten van de speciaal voor hen geschreven voordracht. Een hele toffe ervaring in het AFAS Theater in Leusden en voor het eerst Dichtwater in drie talen tegelijk!

Het toffe van mijn werk is dat geen opdracht hetzelfde is en dat ik op die manier kan blijven groeien. Als mens en als professional. Zo ook vandaag.

Wil jij ook met mijn hulp onvergetelijke en unieke communicatie creëren of jouw event verrijken met een uit het hart geschreven spoken word performance? Of wil je op een andere manier met mij samenwerken? Ik kijk er naar uit. Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0622418105 en dan gaan we samen iets moois maken.

Tekst, performance & voice-overs: Reinier van der Veer (Dichtwater)
Bureau: Obsession

Dichtwater voor NOVI conferentie

De ruimtelijke ordening van Nederland is actueler dan ooit. We staan voor kolossale uitdagingen op gebied van woongelegenheid, natuur en energie. En dat terwijl de ruimte zeer beperkt is.

Voor de NOVI-conferentie, georganiseerd door ministerie van BZK, maakten we onderstaande spoken word uitnodiging. Op basis van sessies met de klant, briefings en achtergrondresearch schreef ik een tekst op maat, zocht ik de muziek uit en sprak ik de live voice-over in. Binnen twee dagen na publicatie van de video waren er 300 aanmeldingen, binnen een week zat de gehele conferentie vol.

Tekst, voice-over en muziekkeuze: Reinier van der Veer (Dichtwater)
Beeld: VidiVision
Bureau: effectgroep*

Op de conferentie zelf, die plaatsvond in het NBC Congrescentrum, mocht ik het podium delen met o.a. minister Hugo de Jonge voor een live performance van spoken word op maat. Zie hieronder de aftermovie.

Tekst & performance: Reinier van der Veer (Dichtwater)
Beeld: VidiVision
Bureau: effectgroep*

Wil jij ook met mijn hulp onvergetelijke en unieke communicatie creëren of jouw event verrijken met een uit het hart geschreven spoken word performance? Of wil je op een andere manier met mij samenwerken? Ik kijk er naar uit. Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0622418105 en dan gaan we samen iets moois maken.

Voice-over Zeesluis IJmuiden

26 januari jongstleden opende Koning Willem-Alexander officieel de nieuwe Zeesluis IJmuiden, de grootste zeesluis ter wereld. Het evenement dat online te volgen was via een livestream werd ingeleid door onderstaande video. Dichtwater schreef de copy voor die video en sprak de spoken word voice-over in.

Tekst & voice-over: Reinier van der Veer (Dichtwater)
Muziek: Modern Day Composers
Beeld: Blonkfilm, Drone Addicts
Concept: Obsession, Nathan Wiersma

Wil jij ook een spoken word performance, voice-over of creative copy op maat laten schrijven of op een andere manier met mij samenwerken? Ik kijk er naar uit. Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0622418105 en dan gaan we samen iets moois maken.

Terugblik op 2021

Beeld: Nico Alsemgeest

Wat een jaar was het. Een jaar vol onzekerheden maar gek genoeg toch ook een jaar van mijlpalen. Zonder overdreven sentimenteel te doen kan ik zeggen dat ik mijn opdrachtgevers, samenwerkingspartners en collega’s dankbaar ben voor afgelopen jaar. Dankbaar voor het vertrouwen, de mooie opdrachten en de elke keer weer fijne samenwerkingen. We hebben met zijn allen prachtige, sterke projecten neergezet waar we oprecht trots op mogen zijn.

2021 was tegen verwachting in een jaar van ontmoetingen. Ik heb nieuwe mensen leren kennen, soms in eerste instantie via mail of telefoon maar uiteindelijk vaak ook face-to-face. Mensen met wie ik met veel plezier en passie heb kunnen werken aan allerlei soorten projecten. Ik heb spoken word performances uitgevoerd zowel live, online als hybride, voice-overs ingesproken, creative copy verzorgd, gedichten geschreven en audiowerken geproduceerd, voor oude en nieuwe relaties. Ik heb dichtlessen gegeven aan kinderen, bijdrages geleverd aan kunstprojecten en mensen in het echt of op papier met woorden mogen bijstaan in goede en in slechte tijden.

Beeld: Jan Buteijn

Soms sprak ik voor een klein gezelschap, soms voor volle zalen, soms in een studio voor een acht man sterke filmploeg, soms op een podium, soms onder een paraplu ergens in een park en soms droog en veilig thuis in mijn studio door een microfoon. Soms ritmisch, soms rijmend, soms lang, soms kort en soms niet in geluid maar enkel op papier.

Die diversiteit, is precies waarom 2021 goed was. Uit noodzaak, zochten veel mensen met wie ik werk naar nieuwe manieren om hun werk te kunnen blijven doen. En daaruit zijn, als de roos die uit as groeit, onverwacht mooie dingen ontstaan. Die gave om van een paraplu een parasol te kunnen maken, in de regen de zon te kunnen laten schijnen, vind ik prachtig. En dat ik daar onderdeel van mocht zijn en nog steeds ben, maakt mij een tevreden mens.

In goede harmonie samenwerken en daarmee iets creëeren: het is – echt waar – onbetaalbaar. Wat je creëert kan van alles zijn: een evenement, commercial, filmtrailer, muziekstuk of reclame-uiting. Maar simpelweg iets maken, en daarmee mensen raken, iets meegeven, laten nadenken of positief beïnvloeden, dat is wat dit werk voor mij fantastisch maakt en daarvoor nogmaals dank naar iedereen die dit samen met mij mogelijk maakt.

Beeld: Rob Lamping

In 2022 ga ik weer met dezelfde toewijding, kracht en energie door. Wil jij ook een spoken word performance, voice-over of creative copy op maat laten schrijven of op een andere manier met mij samenwerken? Ik kijk er naar uit. Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0622418105 en dan gaan we samen aan de slag om iets heel moois neer te zetten.

Benefietdiner

Foto: Paul Ridderhof

Ik hou van mijn werk en die liefde sijpelt door in elke opdracht die ik doe. Altijd, probeer ik met mijn woorden een positieve, hoopvolle boodschap achter te laten, nadat ik het publiek eerst geraakt hebt daar waar men het echt voelt. Het houden van mijn werk krijgt echter een extra gouden randje wanneer ik met mijn woorden direct meehelp aan een goed doel.

Dat was ook het geval toen ik onlangs mocht performen op een benefietdiner van het Helen Dowling Instituut, een instituut voor psychologische zorg bij kanker. In een duet met directrice Hanneke Haanraadts sprak ik in spoken word vorm het publiek toe, in de hoop hen de urgentie van deze avond en het belang van hun bijdrage duidelijk te maken.

En met succes: met de opbrengsten van de benefiet-avond kan het Helen Dowling Instituut een nieuwe zorglocatie openen en daarmee 350 mensen, die wachten op dringende psychologische hulp, van de wachtlijst halen.

Foto: Paul Ridderhof

Ook een spoken word performance, voice-over of creative copy op maat laten schrijven? Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0622418105.

In opdracht van: D&B Eventmarketing, Helen Dowling Instituut

MonumentMakers 2021

De afgelopen twee weken ben ik ter gelegenheid van Open Monumentendag met veel plezier onderdeel geweest van het project MonumentMakers 2021. Op het monumentale fort bij Aalsmeer heb ik Kenneth Pont ontmoet die samen met een select groepje andere vrijwilligers de fortboerderij in leven en in bloei houdt. Kenneth is een man van het land, van de bloemen en de planten.

Geïnspireerd op zijn werkzaamheden en levensfilosofie heb ik onderstaand spoken word audiowerk gecreëerd als ode aan het fort en iedereen die zich met passie en toewijding inzet voor het bestaansrecht van deze bijzondere plek.

Het audiowerk is vanaf heden te beluisteren op het fort bij Aalsmeer en is tijdens de officiële opening voorgedragen aan een select gezelschap waaronder de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Een memorabele dag en ervaring. Mijn dank gaat uit naar de organisatie, Kenneth en alle andere betrokkenen.

Opdrachtgever: MonumentMakers
Concept: Reinier van der Veer
Tekst en vocalen: Reinier van der Veer
Muziekcompositie en productie: Reinier van der Veer

Ook een spoken word performance, voice-over of creative copy op maat laten schrijven? Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0622418105.

Dichtwater in het nieuws

Naar aanleiding van de ‘Ode aan Hoofddorp’ die ik schreef in het kader van het Blikvangers project, werd ik geïnterviewd door diverse media. Dat mijn werk zo goed ontvangen wordt is supertof en de gesprekken die ik naar aanleiding daarvan mocht voeren waren minstens zo leuk.

“Hoofddorp staat op een positieve wijze op de kaart, zoals het er nog nooit opgezet was.”

Eric Hoenson, HC Nieuws

Lees hier mijn interview met HC Nieuws dat tevens in de fysieke krant verscheen en hier mijn interview met NH Nieuws. Daarnaast werd ik ook nog gebeld door NH Radio en Meerradio die mij beiden live in de uitzending interviewden. De opnames daarvan zijn hieronder terug te luisteren.

Interview met Dirk-Jan Emans van Meerradio
Interview met Morad El Ouakili en Natasja Floor van NH Radio

Ook een spoken word performance, voice-over of creative copy op maat laten schrijven? Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0622418105.

Spoken word op maat tijdens D&B Rosé on Tour

Afgelopen week mocht ik drie dagen lang op verschillende locaties in het land spoken word voordrachten verzorgen tijdens D&B Rosé on Tour. Maandag stonden we bij de Kromhouthal in Amsterdam, woensdag bij Paleis Soestdijk en donderdag bij het Breepark in Breda. Speciaal voor deze opdracht schreef ik teksten in de thema’s ‘verbinding’, ‘verdieping’ en ‘vakidioten’. Wat waren het prachtige dagen! En wat waren de reacties van de bezoekers positief en warm.

Ook een spoken word performance, voice-over of creative copy op maat laten schrijven? Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0622418105.

Foto’s: Nico van Alsemgeest