“Heb je de tekst zelf geschreven?”

“Heb je de tekst zelf geschreven?” Het zal je verbazen hoe vaak ik deze vraag krijg. Hoe zit dat precies? En hoe belangrijk is het traject voorafgaand aan de live performance? Lees het in deze blog!

“Prachtig gesproken, en eh… heb je de tekst ook zelf geschreven?”

Voor de mensen die mijn werkmethode kennen misschien een vreemde vraag, maar toch krijg ik ‘m best vaak. Na een performance op een event is er dikwijls een borrel en heb je de gelegenheid om met mensen te spreken. Over wat zij doen, over wat jij doet of over het weer. Lekker dat zonnetje.

Geregeld vragen mensen me dan of ik de tekst die ik zojuist heb voorgedragen ook zelf heb geschreven. Jazeker, zeg ik dan. En soms verbaast dat mensen.

Voor mij is het logisch. Wat je ziet op het podium is het topje van de ijsberg. De laatste tien procent van het traject. Die andere negentig procent gebeurt onder het oppervlak, of in ieder geval niet op het podium.

Die andere negentig procent is luisteren, onderzoek doen, lezen en studeren. Voorgesprekken met de opdrachtgever. Vragen stellen. De juiste vragen. Als een psycholoog tijdens een consult. Doorvragen. Mensen laten nadenken. “Poeh, je stelt wel goede vragen. Hier heb ik nog nooit zo over nagedacht.”

Je kan in mijn optiek niet schrijven en praten, als je niet eerst gelezen en geluisterd hebt. Want laten we wel wezen: een spoken word performance op maat is ook gewoon een communicatiemiddel. Je wilt een boodschap overbrengen op je publiek en om dat te kunnen moet je je publiek kennen én exact weten wát de boodschap is en hoe je het moet verwoorden.

Een spoken word stuk is vaak een soort poëtisch manifest en het proces dat ik met de opdrachtgever doorloop is dus niet zoveel anders dan wanneer ik een bedrijfsvisie of mission statement schrijf. Het verschil is dat ik het spoken word stuk op rijm en ritme schrijf én voordraag op het podium. Daardoor komt het live binnen. Het is intiem. Het is een tikje bezwerend.

Die laatste tien procent op het podium, dat is de kers op de taart. Maar zonder de taart is die kers niet zoveel waard. Immers, op alleen een kers kan je niet leven. Kijk de schijf van vijf er maar op na.

Ook zin om met mij een project inclusief voorgesprekken aan te gaan? Meer weten over spoken word op maat en waarom het werkt? Of interesse in mijn andere diensten? Laten we een keer bellen. Als het gezellig is aan de telefoon kom ik misschien zelfs op de koffie. Met taart.

Contact: dichtwater@gmail.com / 0622418105