Ode aan de wetenschap

Voor NWO bracht ik een ode aan de wetenschap tijdens de uitreiking van de Zwaartekracht en Summit Grants voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek.

Op vrijdag 24 mei vond in Lijm & Cultuur in Delft de uitreiking van de Zwaartekracht en Summit Grants plaats. 12 onderzoeksgroepen ontvingen ieder een beurs voor hun baanbrekende bijdrage aan de wetenschap. Van onderzoeken naar regeneratieve geneeskunde en therapieën bij blindheid tot kwantummechanica en klimaatverandering.

Namens de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) schreef ik per thema (4x) een ode. Aan de wetenschap, aan de onderzoekers en aan hun (vaak levenslange) toewijding aan positieve vooruitgang. Per thema was er een tafelgesprek waarna ik ten tonele kwam en de ode van dat thema voordroeg.

Zoals bij elke opdracht, verdiepte ik mij in de achtergrond, en dit keer dus ook in de bekroonde onderzoeksvoorstellen. Op basis van voorbesprekingen en de wetenschappelijke abstracts, werd ik wegwijs genoeg om een passende ode te schrijven. Een ode die dubbel en dwars verdiend is, want deze onderzoeken hebben stuk voor stuk gigantische maatschappelijke waarde.

Ik kan niet anders zeggen dat dat het prachtig was om op deze avond aanwezig te zijn en ik prijs mijzelf gelukkig dat ik op mijn beurt de onderzoekers een blijk van waardering heb kunnen geven voor hun eindeloze inzet. Dank aan alle gasten en natuurlijk aan alle samenwerkingspartners die dit mogelijk hebben gemaakt. Het was geweldig!

Opdrachtgever: NWO
Bureau: Congress by design
Fotografie: Jeancarlo Nunes dos Anjos

Wil jij mij ook inschakelen voor een spoken word performance op maat, (poëtische) column, voice-over of manifest? Mail of bel me: info@dichtwater.nl / 0622418105.